Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2020-02-18 03:08)
CHF / PLN4.0130+0.0001
EUR / PLN4.2625-0.0008
GBP / PLN5.1162+0.0000
USD / PLN3.9367+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

VIII Wystawa Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki

Tradycyjne wędliny, chleby, ciasta, miody, wyroby mleczarskie, przetwory i napoje można było obejrzeć podczas VIII Wystawy Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Polskie Smaki – zorganizowanej na Praskiej Giełdzie Spożywczej w Ząbkach.
Kilkaset produktów stanowiących polskie dziedzictwo kulinarne, wytwarzanych w oparciu o tradycyjne metody i ze składników pochodzących z upraw ekologicznych zaprezentowało blisko sześćdziesięciu producentów z całego kraju. Większość produktów można było degustować.
Wystawę odwiedziło kilka tysięcy osób, a wśród nich pokaźne grono właścicieli hurtowni produktów spożywczych, sklepów i restauracji. Mieli oni doskonałą okazję do nawiązania kontaktów handlowych i wzbogacenia własnej oferty o nowe produkty.
Gościem specjalnym VIII edycji Polskich Smaków było Starostwo Powiatowe w Wołominie. W powiecie wołomińskim, na terenie którego znajduje się Praska Giełda Spożywcza, żywność w oparciu o składniki naturalne wytwarza miemało firm. Podczas Polskich Smaków zaprezentowali się: piekarnia Mirosława Laski z Jadowa, masarnia Jasińskich z Klembowa oraz pasieka Jerzego Rosińskiego z Tłuszcza.
Pięćdziesiąt spośród prezentowanych produktów tradycyjnych i ekologicznych zostało zgłoszonych przez 28 producentów do rywalizacji w konkursie na najlepszy produkt „Polski Smak 2012”. Oceniało je jury pod przewodnictwem znanej restauratorki Magdy Gessler, z udziałem: prof. Mirosława Słowińskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prof. Zygmunta Zandera z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Dariusza Goszczyńskiego – z w Ministerstwa Ronictwa i Rozwoju Wsi oraz Krzysztofa Przybyła – prezesa Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska”.
Jury wybrało pięć produktów: kiełbasę suchą drobiową pieczoną – wyrabianą przez Zakład Mięsny Smak-Górno z Górna; oblaty śląskie, czyli okrągłe wafle o różnych smakach – wytwarzane przez spółkę Visa Bell z Pszczyny; twaróg tłusty w pergaminie – produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Garwolinie; masło ze Strzałkowa – wytwarzane przez Spółdzielnię Mleczarską Udziałowców w Strzałkowie i mazurski miód akacjowy – produkowany przez pasiekę Pucer w Barcianach. Wymienione produkty otrzymały statuetki „Polski Smak 2012” i nominację do godła promocyjnego „Teraz Polska”.
Ponadto jury zwróciło szczególną uwagę na dwa produkty. Wyróżnienie otrzymały pierogi złociste ze śliwką suską w śliwowicy łąckiej i miodzie – wyrabiane przez FPHU Jantop Jan Topór-Orawiec z Kościeliska, a nagrodę specjalną – „Kolację z Magdą Gessler” – zdobył właściciel Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli za zagrychę rzeszowską.
Magda Gessler przygotowała dla publiczności specjalny pokaz kulinarny. Pod okiem tej popularnej dyktatorki smaku kucharz restauracji „Na Skrajnej” przygotował kapuśniak, którego następnie każdy mógł spróbować. Gawęda kulinarna Magdy Gessler i towarzyszącej jej na scenie prezenterki telewizyjnej Katarzyny Dowbor przyciągnęła uwagę pokaźnej rzeszy zwiedzających Polskie Smaki.
Obok wystawców produktów tradycyjnych i ekologicznych swoje stoiska zaprezentowali: Agencja Rynku Rolnego, Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” oraz restauracja „Na Skrajnej”.Polskim Smakom towarzyszyła też prezentacja usług banku BNP Paribas oraz najnowszej oferty samochodów marki Ford, Opel i Chevrolet.
W ramach wystawy Polskie Smaki odbyła się również I Warszawska Giełda Produktu Tradycyjnego – Nabiał, podczas której kilkanaście zakładów mleczarskich zaprezentowało swoje nowości rynkowe. Obok producentów wzięli w niej udział przedstawiciele hurtowni oraz handlu detalicznego – w tym sieci sklepów. Giełda przerodziła się w forum spotkań biznesowych pomiędzy handlowcami a wytwórcami tradycyjnych produktów mleczarskich.
VIII Wystawa Produktu Tradycyjnego i Ekologicznego Polskie Smaki odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Gośćmi Polskich Smaków byli między innymi: przedstawiciel Ministra Rolnictwa Dariusz Goszczyński – zastępca dyrektora departamentu rynków rolnych, przedstawiciel Marszałka województwa mazowieckiego Radosław Rybicki – dyrektor departamentu rolnictwa i modernicacji terenów wiejskich, starosta powiatu wołomińskiego Piotr Uściński oraz burmistrz miasta Ząbki Robert Perkowski.

Z kolei przystąpiono do nagrodzenia firm, które przyczyniły się do rozwoju i promocji handlu hurtowego – w tym rynku hurtowego PGS – oraz handlu i produkcji artykułów tradycyjnych i ekologicznych.
Do uczestników wystawy Polskie Smaki zwrócił się przewodniczący rady nadzorczej Agro-Techniki S.A. Zenon Danilowski, który podkreślił znaczenie obecności produktów tradycyjnych na polskim rynku produktów żywnościowych oraz zwrócił uwagę na działania Praskiej Giełdy Spżywczej, która pragnie być na rynku mecenasem tych produktów, pośrednicząc między ich producentami a konsumentami.
Po raz piąty wręczono statuetkę „Solidny Partner Praskiej Giełdy Spożywczej”. Statuetka przyznawana jest firmom i instytucjom, które budują pozytywny wizerunek hurtowych rynków spożywczych, promują konsumpcję produktów tradycyjnych i ekologicznych bądź prowadzą nimi obrót.
Wyróżnienie przyznano w trzech kategoriach: klient, dostawca i media.
W kategorii „klient” statuetkę przyznano: sklepowi ogólnospożywczemu w Halinowie Anny i Sławomira Dranickich, Młodzieżowemu Ośrodkowi Wychowawczemu nr 2 w Warszawie i firmie O.K. Michała Rechnio – prowadzącej sklep spożywczo-przemysłowy w Józefowie. W kategorii „dostawca” statuetkę przyznano: Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin – z siedzibą w Woli Rębkowskiej, zakładowi drobiarskiemu Cedrob S.A. – z siedzibą w Ciechanowie oraz gospodarstwu warzywnemu Piotra Kowalskiego z Konotopy. W kategorii „media” statuetkę otrzymała rozgłośnia diecezji warszawsko-praskiej Radio Warszawa.
Po raz czwarty wręczono laury „Hurtownia Przyjazna Klientowi”, które są owocem plebiscytu wśród klientów ponad stu hurtowni działających na Praskiej Giełdy Spożywczej. Laur jest formą uznania dla hurtowni, które wyróżniają się profesjonalną obsługą klientów, oferując ponadto różnego rodzaju upusty, rabaty oraz pomoc informacyjną.
W kategorii do 200 m2 powierzchni handlowej laury zdobyli: hurtownia owoców i warzyw Andrzeja Burdelasa, hurtownia słodyczy Zemar oraz działająca w branży słodyczy i tytoniu hurtownia Pakahand. W kategorii od 201 do 500 m2 powierzchni handlowej laur zdobyła hurtownia drobiowa Reg-Drób Reginy Strąk. W kategorii powyżej 500 m2 powierzchni handlowej laury zdobyli: Centrum Mięsne Makton, hurtownia ogólnospożywcza Amido oraz firma handlowa Marpol.
Licznie zgromadzonym klientom i kontrahentom zaprezentowano publikację o Praskiej Giełdzie pt. „Hulał tu wiatr” – przygotowaną w związku dwudziestoleciem działalności Praskiej Giełdy Spożywczej.
Z kolei odbyła się aukcja prac plastycznych, wykonanych przez dzieci niedowidzące z Zakładu dla Niewidomych w Laskach k. Warszawy, z której dochód został przeznaczony na potrzeby dzieci z tego zakładu. Dziesięć prac zlicytowano na kwotę ponad dwóch tysięcy złotych.
Odbył się także widowiskowy pokaz iluzjonistyczny z gatunku „magia i czary” w stylu Davida Copperfielda, pn. Arex Show, w wykonaniu Arkadiusza Cywińskiego. Atrakcje muzyczne podczas trwania wystawy zapewnił zespół wokalny „Lolek Orkiestra”, prezentując biesiady muzyczne: sarmacką, góralską, rosyjską, włoską, latynoamerykańską i angielską. Podczas imprezy grali również uczniowie klasy orkiestry dętej ze Szkoły Podstawowej w Łajskich. Występy wokalne i taneczne dali także uczniowie Gimnazjum Publicznego nr 1 w Ząbkach.

Autor: Marek Połomski, Praska Giełda Spożywcza