Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2019-03-26 20:40)
CHF / PLN3.8308-0.0003
EUR / PLN4.2922+0.0000
GBP / PLN5.0300+0.0000
USD / PLN3.8075+0.0001


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Świat: Drożeje żywność

W lutym 2011 roku indeks cen Żywności FAO pobił kolejny rekord, wzrastając do 236 punktów. Oprócz cukru wzrosły indeksy zbóż, mięsa, olejów i produktów mleczarskich do rekordowych poziomów. Indeks cen cukru FAO spadł o 2 punkty z rekordowego poziomu do 418 punktów.
Ciągle wskaźnik cen cukru jest jednak wysoki, mimo że w lutym po rekordowych notowaniach przyszła silna przecena.

SILNA PRZECENA CUKRU SKUTKIEM KATASTROFY W JAPONII
Trzeci tydzień marca 2011 roku przyniósł silne załamanie notowań cukru. W Londynie cukier biały stracił 11%, spadając do 668,6 USD/t (dostawa na maj br.). W Nowym Jorku dynamika spadku była jeszcze większa i wyniosła 15%, a cukier surowy potaniał do blisko 570 USD/t (dostawa na maj br.). Na rynku rzeczywistym w Nowym Jorku cukier nierafinowany stracił 13%, a jego notowania spadły do ~682 USD/t.
Tak głęboka przecena to skutek groźby katastrofy nuklearnej w Japonii i potencjalnego wpływu zniszczeń, jaki w tym kraju spowodowało trzęsienie ziemi i tsunami, na gospodarkę tego kraju i światową.
Źródło: FAPA/FAMMU