Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2019-01-20 13:02)
CHF / PLN3.7896+0.0000
EUR / PLN4.2885+0.0000
GBP / PLN4.8590+0.0000
USD / PLN3.7733+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Świat: Cukier nadal drożeje

W połowie września notowania cukru surowego na nowojorskiej giełdzie towarowej NYBoT wzrosły do najwyższego od blisko siedmiu miesięcy poziomu 24,36 UScts/lb (~636,8 USD/t, w kontrakcie terminowym z dostawą na październik br.). Na wysokim poziomie utrzymały się także notowania cukru białego w Londynie, ale ostatnie dni obowiązywania październikowego kontraktu przyniosły sporą huśtawkę, a notowania potrafiły stracić lub zyskać 15 USD/t z dnia na dzień.

Władze londyńskiej giełdy LIFFE poinformowały, że realizacja dostaw październikowego kontraktu wyniosła
77 tys. ton (1,54 tys. lotów). Cukier pochodzi z Brazylii.
Powodem rosnących notowań są niesłabnący popyt ze strony państw azjatyckich i z Bliskiego Wschodu oraz obawy, że susza w Brazylii wpłynie negatywnie na zbiory trzciny cukrowej i produkcję cukru. Ważną rolę odgrywał także bliski termin realizacji październikowego kontraktu.
Czynnikiem fundamentalnym jest również zmniejszenie prognozy nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2010/11 przez firmę analityczną Kingsman z 5,2 do 3,5 mln ton. Pokazuje to, że choć sytuacja zaopatrzeniowa zdecydowanie poprawi się (dwa poprzednie sezony charakteryzowały się deficytem), to jednak za sprawą niskiego poziomu zapasów i niesłabnącego popytu głęboka przecena nie jest obecnie mocno prawdopodobna.
W ujęciu rocznym w kontraktach terminowych cukier biały zyskał 16%, a surowy 8%. Na rynku rzeczywistym także obserwowane jest silne ożywienie, a cukier nierafinowany podrożał w połowie października w Nowym Jorku do ~707 USD/t. W ciągu dwóch tygodni zyskał 20%, a w ujęciu rocznym 38%.
O skali ostatnich wzrostów notowań cukru świadczy także fakt, że od kliku dni dodatkowe cło na import niektórych rodzajów cukru do UE wynosi zero euro.
Część amerykańskich brokerów jest zgodna, że jest jeszcze miejsce na wzrosty notowań cukru, choć nie będą one tak wysokie, jak do tej pory.
Źródło: FAPA/FAMMU