Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2019-12-06 20:27)
CHF / PLN3.9076+0.0000
EUR / PLN4.2762-0.0003
GBP / PLN5.0824-0.0002
USD / PLN3.86880.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Słaby rok dla przetwórców mleka...?

Początek roku kojarzy się z podwyżkami cen. Tym razem jednak przemysł mleczarski ma dla konsumentów miłą niespodziankę. Światowe ceny przetworów mleczarskich systematycznie spadają. Druga strona medalu jest taka, że Polska, jako poważny eksporter tych produktów, może ucierpieć. Chyba, że producenci poprawią ofertę rynkową, jednocześnie nie podnosząc cen..

O 15-30 proc. mogą w tym roku stanieć produkty mleczarskie w stosunku do 2011 r., głównie z powodu ograniczenia importu tych artykułów przez Chiny, kraje Północnej Afryki oraz Bliskiego Wschodu - uważa prof. Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ.

Kondycja polskiego mleczarstwa zależeć będzie od sytuacji na światowych rynkach, Polska jest bowiem poważnym eksporterem przetworów mlecznych. Eksport w przeliczeniu na surowiec stanowi 22 proc. skupionego mleka, a wartościowo 21 proc. przychodów ze sprzedaży przemysłu mleczarskiego.

Najważniejszą pozycją eksportową polskiego mleczarstwa są sery i twarogi (33 proc.). Eksportujemy też mleko w proszku, masło mleko płynne, jogurty, serwatkę, lody i kazeinę.

Według Seremak-Bulge, światowe ceny masła w 2012 r. mogą spaść do ok. 2300-2500 euro za tonę. Odtłuszczone mleko w proszku (tzw. OMP) może kosztować zaś w granicach 2200 euro/t, a ceny pełne mleko w proszku (PMP) może być droższe o ok. 5-10 proc. Powinny się utrzymać wysokie ceny serów, bowiem handel tymi produktami odbywa się przede wszystkim miedzy krajami wysoko rozwiniętymi, a wahania cen są znacznie mniejsze - zaznaczyła ekspertka.

Na rynku światowym od połowy listopada 2011 r. notowany jest spadek cen masła, a od połowy grudnia również innych produktów mlecznych. Według Agencji Rynku Rolnego, na początku lutego ceny masła ukształtowały się na poziomie 4413 USD/t i były o 0,3 proc. niższe niż dwa tygodnie wcześniej i o 3 proc. niższe niż przed miesiącem. OMP zaś kosztowało 3038 dolarów za tonę, a za PMP 3713 USD/t, czyli ich cena była na poziomie z połowy stycznia. Było to jednak odpowiednio o 0,4 proc. i o 1,3 proc. mniej niż na początku stycznia br. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o prawie 18 proc., a mleko w proszku o 19-20 proc. tańsze.

Spadają także ceny masła w krajach UE, np. w Niemczach i Holandii. Na przełomie stycznia i lutego na rynku niemieckim i holenderskim za tłuszcz ten uzyskiwano odpowiednio 3,37 euro/kg i 3,43 euro/kg, tj. o 1-2 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Mleko w proszku (PMP) na rynku francuskim i niemieckim kosztowało 2,83-2,85 euro/kg, czyli staniało w ciągu tygodnia o ok. 1 proc. Natomiast za mleko Odtłuszczone (OMP) na początku lutego trzeba było zapłacić w granicach 2,30-2,40 euro za kg. W tych trzech krajach ceny masła i OMP były o 8-12 proc. niższe, a PMP o 11-13 proc. niższe niż rok przed rokiem.

Jak zauważa Seremak-Bulge, polskie produkty mleczarskie są konkurencyjne na unijnym rynku ze względu na niższe koszty surowca, robocizny, energii, wody i innych opłat związanych z ochroną środowiska. W przyszłości jednak koszty te będą rosły i konieczne będzie zwiększenie efektywności produkcji m.in. poprzez restrukturyzację branży.

Profesor uważa, że w przetwórstwie mleka dzieli Polskę duży dystans technologiczno-organizacyjny w stosunku do europejskich konkurentów. Procesy konsolidacji mleczarni zachodzą zbyt wolno, a nadmierne rozdrobnienie produkcji skutkuje wysokimi kosztami przetwórstwa i obrotu, niską wydajnością pracy i słabą pozycją negocjacyjną mleczarni. Według Seremak-Bulge, o przyszłości sektora mleczarskiego w Polsce zadecyduje zdolność przedsiębiorstw do poprawy oferty rynkowej, ale bez wzrostu cen produktów mleczarskich.

W okresie styczeń-listopad 2011 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2010 r., eksport produktów mlecznych w ekwiwalencie mleka surowego zwiększył się o 2 proc. do nieco ponad 2 mld litrów. Zadecydował o tym duży wzrost (o 25 proc.) eksportu konkurencyjnego cenowo na rynku unijnym masła. Większy był też eksport serwatki (o 13 proc.), chudego mleka w proszku (o 8 proc.) i lodów (o 2 proc.). Zmniejszył się natomiast wywóz pełnego mleka w proszku (o 9 proc.), napojów mlecznych i jogurtów (o 5 proc.) oraz serów dojrzewających (o 2 proc.) - czytamy w lutowym raporcie rolnym IERIGŻ.

W ocenie Instytutu, w 2011 r. dodatnie saldo handlu zagranicznego przetworami mlecznymi wzrosło o 12 proc. do 808 mln euro.

Autor: Renata Struzik
Źródło: PAP