Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2017-12-13 10:21)
CHF / PLN3.6178-0.0001
EUR / PLN4.2144+0.0000
GBP / PLN4.7896-0.0001
USD / PLN3.5875+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Prognozy poprawy sytuacji na unijnym rynku mięsa w 2012 R.

Analitycy z Rabobanku przewidują, że rok 2012 będzie korzystny dla producentów mięsa w UE, poprawi się opłacalność zarówno produkcji, jak i przetwórstwa.
Biorąc jednak pod uwagę niestabilną sytuację światowej gospodarki, dla odniesienia sukcesu przez unijny sektor mięsny konieczna będzie dyscyplina w zakresie podaży. Według ekspertów, sektory produkcji wieprzowiny i drobiu skorzystają z nieznacznej poprawy warunków rynkowych, natomiast dla przemysłu produkcji wołowiny utrzyma się korzystna sytuacja obserwowana w roku ubiegłym. Czynnikami niepewności, stanowiącymi znaczne ryzyko dla opłacalności produkcji mięsa w UE pozostaną ceny pasz, sytuacja na rynkach eksportowych oraz kursy wymiany walut.

Pozytywnym elementem będzie nieznaczny trend spadkowy światowych cen zbóż i oleistych w stosunku do III kwartału 2011 r. Na poziomie produkcji przeciętne ceny będą musiały pozostać wysokie w celu zrekompensowania rekordowo wysokich cen pasz. Na poziomie przetwórstwa, w sektorze mięsa czerwonego zwiększy się nadwyżka zdolności produkcyjnych, a przetwórcy będą musieli konkurować o surowiec.

W sektorze drobiarskim, zintegrowana struktura i możliwości szybszego dostosowania poziomu produkcji będą czynnikami oddziaływującymi korzystnie na wskaźniki rentowności w 2012 r. Wysokie ceny mięsa czerwonego będą wpływały na wzrost spożycia mięsa drobiu w UE prawdopodobnie o 0,7-1,5%, a produkcja drobiu będzie wyższa o ok. 1,2%. Zwiększy się zapotrzebowanie na mięso białe na rynku światowym, głównie w Hongkongu, Afryce i na Bliskim Wschodzie, co doprowadzi do 5-7% wzrostu unijnego eksportu, jednak dynamika wzrostu będzie niższa niż w sezonie 2010/11. Eksport wołowiny i wieprzowiny z UE obniży się ze względu na mniejsze poziomy produkcji.
Źródło: FAMMU/FAPA