Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2019-08-17 14:01)
CHF / PLN3.9984+0.0000
EUR / PLN4.3375+0.0000
GBP / PLN4.7532+0.0000
USD / PLN3.9125+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

FAO: Wzrost indeksu cen żywności

W październiku 2013 roku indeks cen żywności FAO wzrósł w relacji miesięcznej o 1% do 173
punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 4%. W październiku ceny mięsa i
produktów mleczarskich były stabilne. Indeks zbóż zyskał 1%, a olejów 2%. Natomiast indeks
cukru FAO odnotował aż 7% wzrost do 223 punktów. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 7%.
Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji
nad konsumpcją, przemawia za spadkiem cen. Okresowo mogą pojawiać się jednak zwyżki
światowych notowań – ostatnio ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w Brazylii, która
jest największym producentem i eksporterem tego produktu na świecie. Dodatkowo doszło do
pożaru w największym brazylijskim porcie, zniszczeniu uległ nie tylko towar, ale przede wszystkim
infrastruktura, co może utrudnić eksport. Bardzo wysoka realizacja październikowego kontraktu
terminowego na surowy cukier w Nowym Jorku może zaś świadczyć o silnym popycie.
Źródło: FAPA/FAMMU