Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2019-04-24 22:55)
CHF / PLN3.77510.0000
EUR / PLN4.29640.0000
GBP / PLN4.97000.0000
USD / PLN3.8526+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

FAO: Prognozy światowej produkcji mięsa

Według raportu FAO z listopada br., w 2012 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o mniej niż  2% do 301,8 mln ton. Niewielki wzrost produkcji będzie wynikiem wysokich kosztów pasz oraz  stagnacji spożycia mięsa. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego  (+2,2%) oraz wieprzowego (+1,9%). 

Wzrost produkcji mięsa wołowego oraz owczego i koziego  będzie dużo skromniejszy, i wyniesie odpowiednio 0,4% oraz 0,9%. Produkcja wzrośnie przede  wszystkim w krajach rozwiniętych (+2,5%), natomiast w krajach rozwijających wzrost ten będzie  niewielki, na poziomie 0,2%. W 2012 roku do światowego handlu trafi łącznie 29,4 mln ton mięsa, 
tj. o 2,2% więcej niż w 2011 roku. Wzrost ten zostanie osiągnięty dzięki zwiększeniu handlu  mięsem drobiowym (+2,4%) oraz wieprzowiną (3,0%). Ekspansja eksportu mięsa będzie dotyczyła  krajów rozwijających się, w szczególności Brazylii oraz Indii. Wzrost cen pasz oraz wolno rosnąca  produkcja przyczynią się do utrzymania cen mięsa na wysokim poziomie, zbliżonym do pułapu  cenowego z 2011 roku. Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,9% do 28,4 mln ton, natomiast  spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 42,5 kg/osobę (wzrost o 0,4%). 
Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych utrzyma się na poziomie 79,0 kg/osobę, natomiast w
krajach rozwijających się zwiększy się o 1% do 32,7 kg/osobę.
Źródło: FAMMU/FAPA