Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2017-11-20 18:09)
CHF / PLN3.6324-0.0002
EUR / PLN4.2330+0.0000
GBP / PLN4.7740+0.0000
USD / PLN3.6064+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Cukier potaniał w 2012 roku o 15-17%

W 2012 roku notowania cukru charakteryzowały się dość dużą zmiennością, dominowała jednak tendencja spadkowa. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu roku (od 31 grudnia 2011 do 31 grudnia 2012 roku) o ponad 17% do 430,1 USD/t. W skali dwóch lat notowania były zaś niższe o 39%. Natomiast cukier biały w Londynie stracił w 2012 roku ponad 15%, spadając do 523,7 USD/t. W ciągu dwóch lat jego notowania obniŜyły się zaś o ponad 31%.

Na koniec 2012 roku cukier był najtańszy od ponad 2 lat.
Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia – trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Odbudowała się produkcja w Brazylii i Indiach. Rosja, Chiny i Pakistan potrzebują mniej cukru lub wręcz nie muszą go aktualnie sprowadzać. Wyższa produkcja cukru na świecie pozwoli na odbudowę zapasów. Ten proces będzie hamował spadki cen cukru w 2013 roku, ale należy spodziewać się dalszych przecen. Tradycyjnie dużo będzie zależeć od kursu dolara i notowań ropy oraz od wyników światowej gospodarki, co przekłada się bezpośrednio na
dochody i tym samym tez na poziom konsumpcji.
Źródło: FAPA/FAMMU