Kalkulator



Kursy walut

Średni FOREX (2020-01-27 21:03)
CHF / PLN4.0055-0.0005
EUR / PLN4.2786+0.0000
GBP / PLN5.0678-0.0002
USD / PLN3.8837+0.0000


Reklama



waluty



NOTOWANIA Z RYNKÓW

 

 

 

 

 

 

 

NOTOWANIA Z RYNKÓW HURTOWYCH SPRH



Sonda

Czy boisz się żywności modyfikowanej genetycznie?:


Ostatnie komentarze



Subskrybuj

Subskrybuje zawartość


Logowanie



Kontakt

Cukier najtańszy od 2. lat

Przełom października i listopada przyniósł kolejną falę przecen notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 3% do 417,8 USD/t, a biały w Londynie stracił 2%, spadając do 531 USDt. W ujęciu miesięcznym spadki wyniosły odpowiednio 11 i 10%, a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 25%, a białego o 22%.

Na początku listopada 2012 roku cukier biały jest najtańszy od dwóch lat, a surowy od trzech miesięcy (czerwcowa przecena cukru nierafinowanego była głębsza niż rafinowanego, ale obecnie notowania cukru surowego są jedynie minimalnie wyższe niż czerwcu, kiedy to były najniższe od dwóch lat). Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami. Dużo będzie zależeć od kursu walut i sytuacji ekonomicznej na świecie.   
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE